731 901 601

ISO 22000:2018 / PAS 220 System Bezpieczeństwa Żywności

Z naszą pomocą wdrożysz ISO 22000:2018 / PAS 220

Certyfikat z gwarancją uzyskania certyfikatu
Czas w ekspresowym tempie
Puzzle dopasowaną do potrzeb Twojej firmy
Bez papierologii bez zbędnej papierologii

Przez 21 lat zaufało nam ponad 1600 małych, dużych i średnich firm:

Zamów bezpłatną wycenę

wypełnij formularz lub zadzwoń

787 974 136 731 901 601
Gwarancja uzyskania certyfikatu

Metodyka wdrożenia

Poznaj naszą unikalną metodykę wdrożeń, która gwarantuje
pozytywną certyfikację.

1 Analiza Firmy
Wspólnie z Klientem zdefiniujemy istotne procesy oraz zbudujemy koncepcję Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
Krok 1: Analiza Firmy
2 Polityka Bezpieczeństwa Żywności
Wspólnie z klientem opracujemy politykę bezpieczeństwa żywności zgodną z działalnością Klienta.
Krok 2: Polityka Bezpieczeństwa Żywności
3 Kontekst organizacji
Opracujemy procedurę kontekstu organizacji. Określimy czynniki wewnętrzne i zewnętrzne oraz potrzeby i wymagania stron zainteresowanych.
Krok 3: Kontekst organizacji
4 Analiza ryzyka / szans
Opracujemy procedurę zarządzania ryzykiem. Przeprowadzimy wspólnie z Klientem analizę ryzyka oraz szans dla wszystkich procesów firmy Klienta.
Krok 4: Analiza ryzyka / szans
5 Wymagania prawne
Opracujemy procedurę monitorowania prawodawstwa, opracujemy wykaz aktów prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz wymagań związanych z działalnością klienta. Przeprowadzimy ocenę zgodności z wymaganiami prawnymi.
Krok 5: Wymagania prawne
6 Procedury systemowe
Omówimy i opracujemy procedur systemowe takie jak: Nadzór nad udokumentowaną informacją, Nadzór nad wyjściami niezgodnymi, Audity wewnętrzne, Działania korygujące, Przegląd zarządzania. Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 6: Procedury systemowe
7 Procedury procesowe
Omówimy i opracujemy procedury procesów wspierających procesy główne związane z produkcją spożywczą takie jak: Gotowość i zapobieganie awariom, Wycofanie towaru z rynku, Identyfikowalność, Komunikacja, Nadzór nad wyposażeniem kontrolno-pomiarowym, Infrastruktura, Szkolenia, Nadzór nad dostawcami. Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 7: Procedury procesowe
8 Instrukcje Programów wstępnych
Omówimy i opracujemy instrukcje dla programów wstępnych takie jak: Higiena personelu, Higiena gości, Utrzymanie czystości w zakładzie, Nadzór nad wodą, odpadami, ściekami, Nadzór nad szkodnikami, Magazynowanie, Przyjęcie towaru, Wydanie towaru i inne Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 8: Instrukcje Programów wstępnych
9 Instrukcje Programów wstępnych
Omówimy i opracujemy instrukcje dla programów wstępnych takie jak: Higiena personelu, Higiena gości, Utrzymanie czystości w zakładzie, Nadzór nad wodą, odpadami, ściekami, Nadzór nad szkodnikami, Magazynowanie, Przyjęcie towaru, Wydanie towaru i inne Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 9: Instrukcje Programów wstępnych
10 Analiza zagrożeń – Plan HACCP
Przeprowadzimy mapowanie procesu produkcyjnego, przygotujemy schemat technologiczny wraz z analizą zagrożeń i wyznaczeniem CCP oraz o-PRP. Przygotujemy procedury monitorowania CCP i o-PRP.
Krok 10: Analiza zagrożeń – Plan HACCP
11 Szkolenia
Przeprowadzimy szkolenia z wymagań normy ISO 22000:2018 dla pracowników Organizacji oraz szkolenia dla auditorów wewnętrznych.
Krok 11: Szkolenia
12 Przegląd systemu
Przeprowadzimy audity wewnętrzne. Pomożemy w opracowaniu celów bezpieczeństwa żywności oraz w przeprowadzeniu przeglądu zarządzania.
Krok 12: Przegląd systemu
13 Głos doradczy
Pomożemy w doborze jednostki certyfikującej oraz będziemy brali udział w procesie certyfikacji.
Krok 13: Głos doradczy

Naszym klientom zapewniamy

Certyfikat
Gwarancję uzyskania certyfikatu
Procedury
Opracowanie przez konsultantów DJB wszystkich procedur i instrukcji
Zegar
Sprawne i szybkie wdrożenie
Certyfikat
Szkolenia (potwierdzone wydaniem imiennych certyfikatów)

Informacje o normie ISO 22000

Dla kogo?

Norma ISO 22000 skierowana jest do wszystkich podmiotów, które uczestniczą w łańcuchu wytwórczym branży spożywczej:

  • rolników, sadowników, hodowców,
  • producentów pasz,
  • producentów żywności (przetwórców),
  • producentów dodatków do żywności (np. konserwantów, barwników),
  • hurtowników i sprzedawców detalicznych,
  • przedsiębiorców świadczących usługi żywieniowe (np. restauratorów, właścicieli firm cateringowych).

Wymagania normy ISO 22000 mogą również wdrożyć firmy pośrednio powiązane z branżą żywnościową, zajmujące się:

  • produkcją maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego,
  • produkcją opakowań i innych materiałów mających kontakt z żywnością,
  • pakowaniem, transportem lub dystrybucją żywności,
  • magazynowaniem żywności,
  • produkcją preparatów do mycia i dezynfekcji,
  • świadczeniem usług porządkowych dla branży spożywczej.

Wymagania normy ISO 22000 mają charakter ogólny. W związku z tym można zastosować je we wszystkich organizacjach związanych z łańcuchem żywnościowym, niezależnie od ich specjalizacji, wielkości czy złożoności, a także wdrożonych już standardów jakości.

Informacje o normie

Norma ISO 22000 powstała w odpowiedzi na postępującą globalizację przemysłu spożywczego. Określa międzynarodowe standardy zarządzania bezpieczeństwem żywności, które mogą być stosowane w całym łańcuchu żywnościowym – od upraw i hodowli po obsługę konsumenta. ISO 22000 pozwala wszelkim podmiotom działającym w branży spożywczej (oraz w pośrednio z nią związanym) na jednolitą certyfikację. Przede wszystkim jednak służy wdrożeniu niezawodnego systemu funkcjonowania, ukierunkowanego na dostarczanie do klienta bezpiecznej żywności.

Norma ISO 22000 ma umożliwić danej organizacji:

  • zaplanowanie, wdrożenie, działanie i doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności (ang. Food Safety Management Systems – FSMS), zapewniającego dostarczanie konsumentom bezpiecznych produktów i usług,
  • wewnętrzny audyt – upewnianie się, że organizacja przestrzega ustalonej polityki bezpieczeństwa żywności,
  • uzyskanie certyfikacji lub rejestracji FSMS przez organizację zewnętrzną,
  • wykazywanie stronom zainteresowanym zgodności swoich standardów z obowiązującymi regulacjami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności,
  • informowanie zainteresowanych stron o zagadnieniach, które mogą mieć wpływ na bezpieczeństwo wytwarzanego produktu,
  • uzgadnianie z zainteresowanymi stronami wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności.

Norma ISO 22000 zgodna jest w wymaganiami systemu HACCP, Dobrych Praktyk Produkcji (GMP) i Dobrych Praktyk Higieny (GHP). ISO 22000 można także zintegrować z innymi systemami z rodziny ISO, np. systemem zarządzania jakością ISO 9001.

Korzyści z wdrożenia

Wdrożenie FSMS oznacza wprowadzenie w firmie procesów cieszących się międzynarodowym uznaniem. Bezpośrednie korzyści związane ze stosowaniem się do wymogów normy ISO 22000 to:

  • poprawa jakości i wydajności działania,
  • redukcja ponoszonych kosztów,
  • wprowadzenie wewnętrznych środków kontroli,
  • efektywniejsze zarządzanie ryzykiem,
  • jasny podział obowiązków i zakresu odpowiedzialności w firmie,
  • możliwość lepszego oszacowania potrzeb konsumentów,
  • wzrost satysfakcji klientów i szans na pozyskanie nowych.

Działając zgodnie z normą ISO 22000, można ubiegać się uzyskanie honorowanego na całym świecie certyfikatu, który potwierdza funkcjonowanie w organizacji efektywnego FSMS. Certyfikacja ISO 22000 wpływa korzystnie na wizerunek firmy w oczach klientów (aktualnych i potencjalnych), współpracowników czy akcjonariuszy. Podnosi wartość rynkową przedsiębiorstwa, zwiększa jego międzynarodową rozpoznawalność, a także rozszerza zakres możliwości działania, np. daje prawo do uczestnictwa w przetargach.

Szkolenia związane z ISO 22000:2018 / PAS 220, które oferujemy

Kontakt
Nie znalazłeś wdrożenia
którego szukasz lub potrzebujesz
pomocy przy wyborze?

lub zadzwoń:

787 974 136 731 901 601

Referencje

Przeczytaj, co sądzą o naszych wdrożeniach ich uczestnicy

„OFERTA” TORUŃ Sp. z o.o.
„Z przyjemnością zaświadczamy, iż mieliśmy okazję współpracować z firmą DJB Doradztwo w zakresie wdrażania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000. Proces wdrożenia zakończył się bezproblemowym przejściem Audytu Certyfikującego, a w efekcie uzyskaniem Certyfikatu ISO 22000. Przygotowanie dokumentacji systemowej oraz przeprowadzone szkolenia dla pracowników i kierownictwa zasługują na bardzo wysoką ocenę przede wszystkim ze względu na wysokie przygotowanie merytoryczne, jak i fachową pomoc Konsultanta DJB Doradztwo. Cały proces wdrożenia przebiegał w miłej i przyjemnej atmosferze, co było dodatkowym atutem współpracy.”
„OFERTA” TORUŃ Sp. z o.o.Zbigniew Szyłański – Prezes Zarządu
Henryk Rzepnicki – Wiceprezes Zarządu
P.H.U. BLUGEL
„Mam przyjemność polecić współpracę z firmą DJB Doradztwo w zakresie wdrażania oraz przygotowania do certyfikacji Systemu ISO 22000. Od początku współpracy, pracownicy firmy DJB Doradztwo dali się poznać jako kompetentny i doświadczony doradca w zakresie wszelkich prac związanych z wdrożeniem systemu.

Efektem współpracy z firmą DJB Doradztwo jest uzyskanie przez naszą organizację certyfikatu systemu ISO 22000.”
P.H.U. BLUGEL
EUROTERM TECHNIKI KLEJENIA SP. Z O.O. SP.K
„EUROTERM TECHNIKI KLEJENIA SP. Z O.O. SP.K. pragnie podziękować Firmie DJB Doradztwo za skuteczne wdrożenie Systemu ISO 22000. Podczas współpracy Firma DJB Doradztwo wykazała się niezwykłą starannością, dzięki czemu prace zostały wykonane zgodnie z ustalonym wcześniej harmonogramem.

Konsultanci okazali się osobami niezwykle komunikatywnymi oraz zaangażowanymi w swoją pracę, co wpłynęło na sprawne wdrożenie Systemu oraz jego pozytywną Certyfikację.

Polecamy korzystanie z usług wdrożeniowych firmy DJB Doradztwo.
EUROTERM TECHNIKI KLEJENIA SP. Z O.O. SP.K
KATRIN ZYTOMIERSKA POLSKA Sp. z o.o.
„Wieloletnie doświadczenie, jakość oferowanych prac, szeroki zakres usługi oraz bardzo dobry kontakt z naszymi pracownikami, umożliwiają nam rekomendację usług firmy DJB Doradztwo w zakresie prac wdrożeniowych związanych z wprowadzaniem Systemu ISO 22000.

Każda firma, ceniąca sobie jakość, profesjonalizm i kompleksowość oferowanych usług, będzie usatysfakcjonowana z prac prowadzonych przez DJB Doradztwo.”
KATRIN ZYTOMIERSKA POLSKA Sp. z o.o.K