731 901 601

FSSC 22000 Food Safety System Certification

Z naszą pomocą wdrożysz FSSC 22000

Certyfikat z gwarancją uzyskania certyfikatu
Czas w ekspresowym tempie
Puzzle dopasowaną do potrzeb Twojej firmy
Bez papierologii bez zbędnej papierologii

Przez 21 lat zaufało nam ponad 1600 małych, dużych i średnich firm:

Zamów bezpłatną wycenę

wypełnij formularz lub zadzwoń

787 974 136 731 901 601
Gwarancja uzyskania certyfikatu

Metodyka wdrożenia

Poznaj naszą unikalną metodykę wdrożeń, która gwarantuje
pozytywną certyfikację.

1 Analiza Firmy
Wspólnie z Klientem zdefiniujemy istotne procesy oraz zbudujemy koncepcję Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
Krok 1: Analiza Firmy
2 Polityka Bezpieczeństwa Żywności
Wspólnie z klientem opracujemy politykę bezpieczeństwa żywności zgodną z działalnością Klienta.
Krok 2: Polityka Bezpieczeństwa Żywności
3 Kontekst organizacji
Opracujemy procedurę kontekstu organizacji. Określimy czynniki wewnętrzne i zewnętrzne oraz potrzeby i wymagania stron zainteresowanych.
Krok 3: Kontekst organizacji
4 Analiza ryzyka / szans
Opracujemy procedurę zarządzania ryzykiem. Przeprowadzimy wspólnie z Klientem analizę ryzyka oraz szans dla wszystkich procesów firmy Klienta.
Krok 4: Analiza ryzyka / szans
5 Wymagania prawne
Opracujemy procedurę monitorowania prawodawstwa, opracujemy wykaz aktów prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz wymagań związanych z działalnością klienta. Przeprowadzimy ocenę zgodności z wymaganiami prawnymi.
Krok 5: Wymagania prawne
6 Procedury systemowe
Omówimy i opracujemy procedur systemowe takie jak: Nadzór nad udokumentowaną informacją, Nadzór nad wyjściami niezgodnymi, Audity wewnętrzne, Działania korygujące, Przegląd zarządzania. Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 6: Procedury systemowe
7 Procedury procesowe
Omówimy i opracujemy procedury procesów wspierających procesy główne związane z produkcją spożywczą takie jak: Gotowość i zapobieganie awariom, Wycofanie towaru z rynku, Identyfikowalność, Komunikacja, Nadzór nad wyposażeniem kontrolno-pomiarowym, Infrastruktura, Szkolenia, Nadzór nad dostawcami. Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 7: Procedury procesowe
8 Instrukcje Programów wstępnych, w tym wymagania normy technicznej ISO/TS 22002-x
Omówimy i opracujemy instrukcje dla programów wstępnych takie jak: Higiena personelu, Higiena gości, Utrzymanie czystości w zakładzie, Nadzór nad wodą, odpadami, ściekami, Nadzór nad szkodnikami, Magazynowanie, Przyjęcie towaru, Wydanie towaru i inne. Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 8: Instrukcje Programów wstępnych, w tym wymagania normy technicznej ISO/TS 22002-x
9 Analiza zagrożeń – Plan HACCP
Przeprowadzimy mapowanie procesu produkcyjnego, przygotujemy schemat technologiczny wraz z analizą zagrożeń i wyznaczeniem CCP oraz o-PRP. Przygotujemy procedury monitorowania CCP i o-PRP.
Krok 9: Analiza zagrożeń – Plan HACCP
10 Wymagania dodatkowe FSSC 22000
Uzupełnimy dokumentację o wymagania dodatkowe standardu FSSC 22000 takie jak: Food Defense, Food Fraud, Analiza alergenów, Monitorowanie środowiskowe i inne wymagane. Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 10: Wymagania dodatkowe FSSC 22000
11 Szkolenia
Przeprowadzimy szkolenia z wymagań normy ISO 22000:2018, wybranej normy technicznej ISO/TC 22002-x oraz wymagań dodatkowych FSCC 22000 dla pracowników Organizacji oraz szkolenia dla auditorów wewnętrznych.
Krok 11: Szkolenia
12 Przegląd systemu
Przeprowadzimy audity wewnętrzne. Pomożemy w opracowaniu celów bezpieczeństwa żywności oraz w przeprowadzeniu przeglądu zarządzania.
Krok 12: Przegląd systemu
13 Głos doradczy
Pomożemy w doborze jednostki certyfikującej oraz będziemy brali udział w procesie certyfikacji.
Krok 13: Głos doradczy

Naszym klientom zapewniamy

Certyfikat
Gwarancję uzyskania certyfikatu
Procedury
Opracowanie przez konsultantów DJB wszystkich procedur i instrukcji
Zegar
Sprawne i szybkie wdrożenie
Certyfikat
Szkolenia (potwierdzone wydaniem imiennych certyfikatów)

Informacje o normie FSSC 22000

Dla kogo?

System FSSC 22000 przeznaczony jest dla wszystkich firm (niezależnie od wielkości czy formy prawnej) w łańcuchu wytwórczym branży spożywczej, które zajmują się produkcją lub przetwórstwem takich wyrobów, jak:

  • łatwopsująca się żywność pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego,
  • produkty żywnościowe trwałe w temperaturze otoczenia,
  • pasze oraz karmy dla zwierząt,
  • składniki funkcjonalne i gazy techniczne do produkcji żywności,
  • materiały i opakowania pozostające w bezpośrednim kontakcie z żywnością.

Ponieważ FSSC 22000 ma zastosowanie wyłącznie w przypadku producentów w branży spożywczej, zawiera bardzo szczegółowe wytyczne dotyczące kwestii, które w sposób ogólny zostały opisane w normie ISO 22000 oraz specyfikacjach technicznych ISO TS 22002-1 (dla produkcji spożywczej) i TS 22002-4 (dla produkcji opakowań żywności). W związku z tym FSSC 22000 z łatwością wdrożyć mogą podmioty, które działają według wyżej wymienionych standardów. FSSC może być także skutecznie zintegrowany z innymi systemami zarządzania, np. ISO 9001 i ISO 14001.

Informacje o normie

Standard FSSC 22000 (ang. Food Safety System Certification) jest nowoczesnym systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności. Stanowi standard kontroli, monitorowania i certyfikacji środków spożywczych. Powstał w odpowiedzi na zapotrzebowanie producentów żywności na globalnie uznawany system oparty o wymagania ISO.

System FSSC 22000 został opracowany przez Fundację Certyfikacji Bezpieczeństwa Żywności przy wsparciu Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów (CIAA, obecnie – FoodDrinkEurope), zrzeszającą m.in. takie światowe koncerny, jak Danone, Nestle czy Unilever. Zgodnie z oczekiwaniami firm z branży spożywczej, standard FSSC 22000 spotkał się z akceptacją Globalnej Inicjatywy ds. Bezpieczeństwa Żywności (ang. Global Food Safety Initiative – organizacja zajmująca się oceną międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności i systemów zarządzania). Dzięki temu FSSC 22000 jest stawiany na równi z systemami BRC, IFS, SQF.

Korzyści z wdrożenia

Certyfikat FSCC 22000 to ważny element wizerunku firmy działającej w łańcuchu wytwórczym branży spożywczej.  Jest on dowodem, że dany podmiot spełniania najwyższe wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności. 

Wdrożenie standardu FSSC 22000 wiąże się z szeregiem praktycznych korzyści:

  • usprawnieniem działalności dzięki  jasnym i precyzyjnym procedurom,
  • wzmocnieniem zaufania konsumentów do wytwarzanych produktów,
  • możliwością pozyskiwania nowych kontrahentów w gronie tych, którzy oczekują od swoich partnerów certyfikacji FSSC 22000,
  • wzrostem konkurencyjności na rynku krajowym,
  • szansą wkraczania na światowe rynki (certyfikacja FSCC 22000 pozwala na kooperację z firmami działającymi w standardach BRC, IFS i SQF), 
  • obniżeniem kosztów działalności w związku z doskonaleniem związanych z nią procesów,
  • skuteczniejszym zarządzaniem ryzykiem, 
  • potwierdzeniem zgodności z polskimi i międzynarodowymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności, co wpływa na wyższe zaufanie organów kontroli.

Szkolenia związane z FSSC 22000, które oferujemy

Kontakt
Nie znalazłeś wdrożenia
którego szukasz lub potrzebujesz
pomocy przy wyborze?

lub zadzwoń:

787 974 136 731 901 601

Referencje

Przeczytaj, co sądzą o naszych wdrożeniach ich uczestnicy

Philips
„ PHILIPS POLSKA SP. Z O.O. z siedzibą w Warszawie ma przyjemność zarekomendować usługi doradcze świadczone przez firm DJB Doradztwo Marcin Chorąży.

Prace realizowane przez DJB Doradztwo w pełni spełniły nasze oczekiwania jakościowe. Zostały one indywidualnie dopasowane do potrzeb i specyfiki naszej Organizacji oraz do określonych przez nas oczekiwań. Konsultant, jaki został dedykowany do projektu, wykazał się odpowiednimi kompetencjami oraz szeroką wiedzą w zakresie normy ISO 9001:2015, a także służył pomocą i radą, gdy tylko zaistniała taka potrzeba.”
PHILIPS POLSKA SP. Z O.O.
Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. M. Pirogowa w Łodzi - logo
Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. M. Pirogowa w Łodzi
W imieniu Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala im. Pirogowa rekomenduję DJB Doradztwo Marcin Chorąży jako firmę przygotowującą do wdrożenia Systemu Zarządzania Jakością zgodnie z wymaganiami normy ISO 9001:2015. Współpracę z firmą DJB Doradztwo rozpoczęliśmy w roku 2017 i kontynuujemy do dnia dzisiejszego. Przedmiotem współpracy były zagadnienia związane z wdrożeniem systemu. Konsultant współpracujący z naszym szpitalem wykazał się dużą wiedzą merytoryczną, w sposób przystępny i ciekawy przekazał wiele cennych informacji dotyczących wymagań norm, ich zastosowania oraz zasad przeprowadzania procesu auditu wewnętrznego. W naszej ocenie firma DJB Doradztwo Marcin Chorąży jest rzetelnym i godnym polecenia wykonawcą w zakresie wdrażania systemu ISO 9001:2015.
Dyrektor W.S.S. im. M.Pirogowadr n med. Roman Bocian
CONTROL SYSTEM FMN - logo
CONTROL SYSTEM FMN Sp.z o.o. współpracowała z firmą DJB Doradztwo w zakresie kompleksowego dostosowania systemu ISO 9001:2009 do wymagań nowej normy ISO 9001:2015, DJB Doradztwo zobowiązał się do wykonania wszelkich niezbędnych czynności, dzięki którym nasza firma mogła uzyskać certyfikat ISO 9001:2015 w szczególności: Pracownicy firmy DJB Doradztwo wykonali swoje zadania w sposób profesjonalny. Firmę cechuje terminowość oraz elastyczność w rozwiązywaniu problemów, a także poszanowanie interesów Zleceniodawcy.
DyrektorBożena Zawalska
Urząd Lotnictwa Cywilnego - logo
Urząd Lotnictwa Cywilnego z największą przyjemnością pragnie polecić usługi firmy DJB Doradztwo Marcin Chorąży w obszarze wdrażania nowej normy systemu zarządzania jakością ISO 9001:2015. Wszystkie działania Konsultanta zostały indywidualnie dopasowane do naszych potrzeb oraz oczekiwań. Konsultant wykazał się ogromną wiedzą dotyczącą systemu ISO 9001:2015, dzięki czemu podsunął nam wiele istotnych rozwiązań. Dokumeńtacja została opracowana w sposób staranny i rzetelny. Szkolenia, które zostały przeprowadzone w ramach wdrożenia, były ciekawe oraz pozwoliły nam na zagłębienie wymagań nowej normy ISO 9001:2015.
Dyrektor biura dyrektora generalnegoMagdalena Kapuśniak