731 901 601

HACCP Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli

Z naszą pomocą wdrożysz HACCP

Certyfikat z gwarancją uzyskania certyfikatu
Czas w ekspresowym tempie
Puzzle dopasowaną do potrzeb Twojej firmy
Bez papierologii bez zbędnej papierologii

Przez 21 lat zaufało nam ponad 1600 małych, dużych i średnich firm:

Zamów bezpłatną wycenę

wypełnij formularz lub zadzwoń

787 974 136 42 208 94 65 787 974 136 42 208 94 65
Gwarancja uzyskania certyfikatu

Metodyka wdrożenia

Poznaj naszą unikalną metodykę wdrożeń, która gwarantuje
pozytywną certyfikację.

1 Analiza Firmy
Wspólnie z Klientem zdefiniujemy istotne procesy oraz zbudujemy koncepcję Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg zasad HACCP.
Krok 1: Analiza Firmy
2 Polityka Bezpieczeństwa Żywności
Wspólnie z klientem opracujemy politykę bezpieczeństwa żywności zgodną z działalnością Klienta.
Krok 2: Polityka Bezpieczeństwa Żywności
3 Wymagania prawne
Opracujemy procedurę monitorowania prawodawstwa, opracujemy wykaz aktów prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz wymagań związanych z działalnością klienta. Przeprowadzimy ocenę zgodności z wymaganiami prawnymi.
Krok 3: Wymagania prawne
4 Instrukcje Programów wstępnych
Omówimy i opracujemy instrukcje dla programów wstępnych takie jak: Higiena personelu, Higiena gości, Utrzymanie czystości w zakładzie, Nadzór nad wodą, odpadami, ściekami, Nadzór nad szkodnikami, Magazynowanie, Przyjęcie towaru, Wydanie towaru i inne. Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 4: Instrukcje Programów wstępnych
5 Opis produktów i surowców
Pomożemy w przygotowaniu opisu produktów oraz surowców używanych w procesie.
Krok 5: Opis produktów i surowców
6 Analiza zagrożeń – Plan HACCP
Przeprowadzimy mapowanie procesu produkcyjnego, przygotujemy schemat technologiczny wraz z analizą zagrożeń i wyznaczeniem CCP oraz CP.
Krok 6: Analiza zagrożeń – Plan HACCP
7 Procedury systemowe i procesowe
Przygotujemy instrukcje monitorowania krytycznych punktów kontrolnych oraz działań korygujących.
Krok 7: Procedury systemowe i procesowe
8 Szkolenia
Przeprowadzimy szkolenia z wymagań systemu HACCP dla pracowników Organizacji oraz szkolenia dla auditorów wewnętrznych.
Krok 8: Szkolenia
9 Głos doradczy
Pomożemy w doborze jednostki certyfikującej oraz będziemy brali udział w procesie certyfikacji.
Krok 9: Głos doradczy

Naszym klientom zapewniamy

Certyfikat
Gwarancję uzyskania certyfikatu
Procedury
Opracowanie przez konsultantów DJB wszystkich procedur i instrukcji
Zegar
Sprawne i szybkie wdrożenie
Certyfikat
Szkolenia (potwierdzone wydaniem imiennych certyfikatów)

Informacje o HACCP

Co to jest?

HACCP ( ang. Hazard Analysis Critical Control Point) to analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli. Jest to system powszechnie uznawany na całym  świecie. HACCP jest przede wszystkim wykorzystywany w przemyśle spożywczym, jednak coraz częściej założenia tego systemu wykorzystują inne branże, takie jak branża farmaceutyczna czy kosmetyczna. 

Celem wdrożenia systemu HACCP jest zarządzanie i kontrolowanie ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności. Wytyczne HACCP wskazują, że nadzór ten powinien odbywać się na każdym etapie produkcji, jak i  na każdym etapie związanym z dostawami żywności. Organizacje, którym zależy na tym, aby produkowana przez nich żywność były bezpieczna, powinny kompleksowo kontrolować wszystkie etapy. Aby zapewnić najwyższej jakości wyroby należy z najwyższą starannością wybrać i przebadać odpowiednie surowce i inne materiały (jak np. opakowania), a następnie kontrolować proces produkcji i przechowywania. Działania te mają zapewnić zmniejszenie lub całkowite wyeliminowanie potencjalnych zagrożeń. 

System HACCP opiera się na siedmiu zasadach, które obligują Organizację do:

  1. Określenia potencjalnych zagrożeń (fizycznych, chemicznych i biologicznych).
  2. Ustalenia krytycznych punktów kontrolnych (CCP, ang. critical control point).
  3. Określenia limitów krytycznych.
  4. Ustanowienia systemu monitorowania CCP.
  5. Ustalenia działań korygujących.
  6. Określenia metody weryfikacji w celu potwierdzenia, że system HACCP działa skutecznie.
  7. Opracowania dokumentacji i prowadzenia zapisów. 

Organizacje posiadające certyfikat HACCP spełniają wszystkie powyższe punkty, wykazując tym samym że mają kontrolę nad zagrożeniami związanymi z bezpieczeństwa żywności.

Wdrożenie systemu HACCP uprawni procesy zachodzące w firmie oraz pozwoli zaoszczędzić pieniądze. Zamiast kontroli produktu gotowego, prowadzony jest nadzór całego procesu produkcji, co przekłada się na zwiększoną liczbę produktów zgodnych z określonymi wymaganiami. 

Dla kogo?

Zarządzanie bezpieczeństwem żywności jest skierowane dla każdej organizacji, która bierze udział w łańcuchu żywności, niezależnie od jej wielkości czy branży. 

Korzyści

  • Dostarczanie wyrobów bezpiecznych dla zdrowia i życia;
  • Wzrost zaufania konsumentów;
  • Wzrost zadowolenia klientów;
  • Optymalizacja procesów produkcyjnych;
  • Zwiększenie wydajności procesów;
  • Zmniejszenie ilości wyrobów niezgodnych

Szkolenia związane z HACCP, które oferujemy

Kontakt
Nie znalazłeś wdrożenia
którego szukasz lub potrzebujesz
pomocy przy wyborze?

lub zadzwoń:

787 974 136 42 208 94 65 787 974 136 42 208 94 65

Referencje

Przeczytaj, co sądzą o naszych wdrożeniach ich uczestnicy

PROXIMA
„Niniejszym pragniemy poinformować wszystkich zainteresowanych, że dzięki współpracy z firmą Firma DJB Doradztwo Marcin Chorąży z sukcesem zakończyliśmy wdrażanie systemu HACCP. Konsultanci tej firmy udowodnili, iż potrafią zaangażować się w powierzony projekt z pełnym profesjonalizmem opierając się o swoją wiedzę oraz doświadczenie. Okazali dużo elastyczności oraz pomysłowości w działaniu. Pomagali Nam rozwiązywać trudne i nietypowe sytuacje w dążeniu do dostosowania naszego przedsiębiorstwa do wymogów systemu HACCP.”
PROXIMA
WARS
„Niniejszym rekomendujemy firmę DJB Doradztwo, która już kolejny raz świadczyła nam usługi wdrożeniowe w zakresie Systemu HACCP. Nasza początkowa współpraca przy opracowaniu dokumentacji pod kątem wymagań Sanepidu, pozwoliła na pozytywne przejście kontroli. Zaowocowało to ponownym skorzystaniem z usług DJB Doradztwo, tym razem przy wdrażaniu Systemu HACCP, który następnie z powodzeniem został Certyfikowany. Dokumentacja Systemowa została przygotowana profesjonalnie i sumiennie, a szkolenia przeprowadzone przez Konsultanta DJB pomogły naszym pracownikom lepiej zrozumieć procesy działające w naszej firmie”
WARSArtur Kowalczyk
Członek Zarządu ds. Operacyjnych
AKADEMIA OBRONY NARODOWEJ
AKADEMIA OBRONY NARODOWEJ
„AKADEMIA OBRONY NARODOWEJ pragnie zarekomendować DJB Doradztwo jako kompetentnego, rzetelnego kontrahenta. DJB Doradztwo opracowała na nasze zlecenie dokumentację systemu GMP, GHP oraz systemu HACCP.

Nasza współpraca od samego początku przebiegała w sposób wyjątkowo zadawalający. Wszelkie prace dotyczące przygotowania dokumentacji przebiegały sprawnie oraz zgodnie z ustalonymi wcześniej terminami. Pragniemy polecić usługi świadczone przez DJB Doradztwo każdemu, kto potrzebuje pomocy w zakresie systemu HACCP i zależy mu na bezproblemowym przebiegu prac.”
AKADEMIA OBRONY NARODOWEJpłk mgr Zbigniew Baczkowski
Zastępca Kanclerza ds. Logistyki
GOŹLIN-SAD Sp. z o.o.
„Mamy przyjemność polecić usługi doradcze realizowane przez DJB Doradztwo w zakresie systemu bezpieczeństwa żywności - HACCP. Cały proces przebiegł szybko i sprawnie, a co najważniejsze - efektywnie. Konsultantka, która została przydzielona do projektu, wykazała się dużym zaangażowaniem oraz znajomością naszej branży i standardu HACCP. Dokumentacja systemowa, jaka została sporządzona na mocy naszej współpracy, spełniła nasze oczekiwania. Dziękujemy za współpracę i wsparcie w rozwoju naszego przedsiębiorstwa.”
GOŹLIN-SAD Sp. z o.o.