Z naszą pomocą wdrożysz HACCP
Przez 21 lat zaufało nam ponad 1600 małych, dużych i średnich firm:
Poznaj naszą unikalną metodykę wdrożeń, która gwarantuje
pozytywną
certyfikację.
HACCP ( ang. Hazard Analysis Critical Control Point) to analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli. Jest to system powszechnie uznawany na całym świecie. HACCP jest przede wszystkim wykorzystywany w przemyśle spożywczym, jednak coraz częściej założenia tego systemu wykorzystują inne branże, takie jak branża farmaceutyczna czy kosmetyczna.
Celem wdrożenia systemu HACCP jest zarządzanie i kontrolowanie ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności. Wytyczne HACCP wskazują, że nadzór ten powinien odbywać się na każdym etapie produkcji, jak i na każdym etapie związanym z dostawami żywności. Organizacje, którym zależy na tym, aby produkowana przez nich żywność były bezpieczna, powinny kompleksowo kontrolować wszystkie etapy. Aby zapewnić najwyższej jakości wyroby należy z najwyższą starannością wybrać i przebadać odpowiednie surowce i inne materiały (jak np. opakowania), a następnie kontrolować proces produkcji i przechowywania. Działania te mają zapewnić zmniejszenie lub całkowite wyeliminowanie potencjalnych zagrożeń.
System HACCP opiera się na siedmiu zasadach, które obligują Organizację do:
Organizacje posiadające certyfikat HACCP spełniają wszystkie powyższe punkty, wykazując tym samym że mają kontrolę nad zagrożeniami związanymi z bezpieczeństwa żywności.
Wdrożenie systemu HACCP uprawni procesy zachodzące w firmie oraz pozwoli zaoszczędzić pieniądze. Zamiast kontroli produktu gotowego, prowadzony jest nadzór całego procesu produkcji, co przekłada się na zwiększoną liczbę produktów zgodnych z określonymi wymaganiami.
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności jest skierowane dla każdej organizacji, która bierze udział w łańcuchu żywności, niezależnie od jej wielkości czy branży.
Przeczytaj, co sądzą o naszych wdrożeniach ich uczestnicy