Czym jest System ISO 22000:2018 / PAS 220?
ISO 22000:2018 Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności – Wymagania dla wszystkich organizacji w łańcuchu żywnościowym (Food Safety Management Systems – Requirements for any organisation in the food chain).
Jest to dokument zawierający wymagania dotyczące wdrażania, funkcjonowania i doskonalenia systemu zarządzania ukierunkowanego na dostarczanie do klienta bezpiecznej żywności.
Norma ISO 22000:2018 łączy wymagania systemu HACCP oraz Dobrych Praktyk (Produkcyjnych, Higienicznych, Cateringowych, Dystrybucyjnych itp.) i posiada strukturę analogiczną do pozostałych norm dotyczących systemów zarządzania, ułatwiając integrację systemu z systemami zarządzania jakością oraz środowiskiem.
Wszystkie wymagania normy ISO 22000:2018 mają charakter ogólny i mają zastosowanie dla wszystkich organizacji łańcucha żywnościowego.
Do kogo jest skierowana norma ISO 22000:2018?
Norma ISO 22000:2018 jest skierowana do organizacji bezpośrednio uczestniczących w łańcuchu żywnościowym tj. producentów żywności, substancji dodatkowych, hurtowników i detalistów spożywczych (sieci handlowe) oraz hoteli i restauracji.
Dodatkowo wymagania normy mogą wdrożyć firmy pośrednio związane z łańcuchem żywnościowym, a zajmujące się:
- transportem i dystrybucją żywności
- magazynowaniem żywności
- produkcją opakowań oraz materiałów mających kontakt z żywnością
- produkcją maszyn i urządzeń
- produkcją środków do mycia i dezynfekcji
- świadczeniem usług porządkowych
Wymagania normy mogą być zastosowane w organizacjach bez względu na typ, wielkość i dostarczany wyrób.
W ramach budowania systemu bezpieczeństwa żywności norma wymaga aby każda organizacja określiła zakres, zidentyfikowała, oceniła oraz kontrolowała zagrożenia, a także poinformowała zainteresowane strony w ramach łańcucha żywnościowego o sprawach, które mogą mieć wpływ na bezpieczeństwo wytwarzanego produktu.
Jakie są zalety stosowania normy ISO 22000:2018?
Wymagania normy ISO 22000:2018 umożliwią organizacjom zaprojektować, wdrożyć, utrzymywać i aktualizować system zarządzania bezpieczeństwem żywności, a ponadto pozwolą:
- oszacować i ocenić wymagania konsumentów
- uczestniczyć w przetargach
- wykazać efektywną komunikację ze wszystkimi stronami łańcucha żywnościowego
- wykazać zgodność z prawem żywnościowym
- starać się o uzyskanie uznawanego na całym świecie certyfikatu
- stworzyć możliwość wdrażania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności małym i słabiej rozwiniętym organizacjom.
Norma ISO 22000:2018 stanie się dokumentem uniwersalnym dla całej branży spożywczej. Istotne wydaje się przede wszystkim, że:
- jest standardem międzynarodowym harmonizującym obowiązujące wymagania dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności
- posiada strukturę analogiczną do ISO 9001:2015, co ułatwia integrację systemu
- ma zastosowanie w całym sektorze spożywczym, włączając firmy współpracujące takie jak np. producenci opakowań, firmy dostarczające urządzenia dla przemysłu spożywczego, transportujące i przechowujące żywność
- wymaga wprowadzenia specyficznych dla branży działań nadzoru, takich jak GMP, GHP, GCP itp.
Istnieje możliwość uzupełnienia systemu ISO 22000:2018 o specyfikację PAS 220.
Standard PAS 220 został opracowany przy udziale Confederation of the Food and Drink Industries of European Union - CIAA oraz liczących się producentów żywności.
Określa szczegółowe wymagania, dotyczące zagadnień takich jak:
- konstrukcja i rozmieszczenie budynków i magazynów
- rozkład pomieszczeń i obszarów socjalnych
- system dostarczania mediów
- zarządzanie ściekami i odpadami
- system czyszczenia, mycia i dezynfekcji
- zabezpieczenie przed skażeniami krzyżowymi
- zabezpieczenie przed szkodnikami
- higiena personelu i osób przebywających na terenie zakładu
- wycofywanie wyrobów z rynku
- ocena dostawców surowców i opakowań oraz usług logistycznych, transportowych i magazynowych
- zarządzanie alergenami