731 901 601

ISO 22000:2018 / PAS 220 System Bezpieczeństwa Żywności

Z naszą pomocą wdrożysz ISO 22000:2018 / PAS 220

Certyfikat z gwarancją uzyskania certyfikatu
Czas w ekspresowym tempie
Puzzle dopasowaną do potrzeb Twojej firmy
Bez papierologii bez zbędnej papierologii

Przez 21 lat zaufało nam ponad 1600 małych, dużych i średnich firm:

Zamów bezpłatną wycenę

wypełnij formularz lub zadzwoń

787 974 136 42 208 94 65 787 974 136 42 208 94 65
Gwarancja uzyskania certyfikatu

Metodyka wdrożenia

Poznaj naszą unikalną metodykę wdrożeń, która gwarantuje
pozytywną certyfikację.

1 Analiza Firmy
Wspólnie z Klientem zdefiniujemy istotne procesy oraz zbudujemy koncepcję Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
Krok 1: Analiza Firmy
2 Polityka Bezpieczeństwa Żywności
Wspólnie z klientem opracujemy politykę bezpieczeństwa żywności zgodną z działalnością Klienta.
Krok 2: Polityka Bezpieczeństwa Żywności
3 Kontekst organizacji
Opracujemy procedurę kontekstu organizacji. Określimy czynniki wewnętrzne i zewnętrzne oraz potrzeby i wymagania stron zainteresowanych.
Krok 3: Kontekst organizacji
4 Analiza ryzyka / szans
Opracujemy procedurę zarządzania ryzykiem. Przeprowadzimy wspólnie z Klientem analizę ryzyka oraz szans dla wszystkich procesów firmy Klienta.
Krok 4: Analiza ryzyka / szans
5 Wymagania prawne
Opracujemy procedurę monitorowania prawodawstwa, opracujemy wykaz aktów prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz wymagań związanych z działalnością klienta. Przeprowadzimy ocenę zgodności z wymaganiami prawnymi.
Krok 5: Wymagania prawne
6 Procedury systemowe
Omówimy i opracujemy procedur systemowe takie jak: Nadzór nad udokumentowaną informacją, Nadzór nad wyjściami niezgodnymi, Audity wewnętrzne, Działania korygujące, Przegląd zarządzania. Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 6: Procedury systemowe
7 Procedury procesowe
Omówimy i opracujemy procedury procesów wspierających procesy główne związane z produkcją spożywczą takie jak: Gotowość i zapobieganie awariom, Wycofanie towaru z rynku, Identyfikowalność, Komunikacja, Nadzór nad wyposażeniem kontrolno-pomiarowym, Infrastruktura, Szkolenia, Nadzór nad dostawcami. Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 7: Procedury procesowe
8 Instrukcje Programów wstępnych
Omówimy i opracujemy instrukcje dla programów wstępnych takie jak: Higiena personelu, Higiena gości, Utrzymanie czystości w zakładzie, Nadzór nad wodą, odpadami, ściekami, Nadzór nad szkodnikami, Magazynowanie, Przyjęcie towaru, Wydanie towaru i inne Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 8: Instrukcje Programów wstępnych
9 Instrukcje Programów wstępnych
Omówimy i opracujemy instrukcje dla programów wstępnych takie jak: Higiena personelu, Higiena gości, Utrzymanie czystości w zakładzie, Nadzór nad wodą, odpadami, ściekami, Nadzór nad szkodnikami, Magazynowanie, Przyjęcie towaru, Wydanie towaru i inne Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 9: Instrukcje Programów wstępnych
10 Analiza zagrożeń – Plan HACCP
Przeprowadzimy mapowanie procesu produkcyjnego, przygotujemy schemat technologiczny wraz z analizą zagrożeń i wyznaczeniem CCP oraz o-PRP. Przygotujemy procedury monitorowania CCP i o-PRP.
Krok 10: Analiza zagrożeń – Plan HACCP
11 Szkolenia
Przeprowadzimy szkolenia z wymagań normy ISO 22000:2018 dla pracowników Organizacji oraz szkolenia dla auditorów wewnętrznych.
Krok 11: Szkolenia
12 Przegląd systemu
Przeprowadzimy audity wewnętrzne. Pomożemy w opracowaniu celów bezpieczeństwa żywności oraz w przeprowadzeniu przeglądu zarządzania.
Krok 12: Przegląd systemu
13 Głos doradczy
Pomożemy w doborze jednostki certyfikującej oraz będziemy brali udział w procesie certyfikacji.
Krok 13: Głos doradczy

Naszym klientom zapewniamy

Certyfikat
Gwarancję uzyskania certyfikatu
Procedury
Opracowanie przez konsultantów DJB wszystkich procedur i instrukcji
Zegar
Sprawne i szybkie wdrożenie
Certyfikat
Szkolenia (potwierdzone wydaniem imiennych certyfikatów)

Informacje o normie ISO 22000

Dla kogo?

Norma ISO 22000 skierowana jest do wszystkich podmiotów, które uczestniczą w łańcuchu wytwórczym branży spożywczej:

  • rolników, sadowników, hodowców,
  • producentów pasz,
  • producentów żywności (przetwórców),
  • producentów dodatków do żywności (np. konserwantów, barwników),
  • hurtowników i sprzedawców detalicznych,
  • przedsiębiorców świadczących usługi żywieniowe (np. restauratorów, właścicieli firm cateringowych).

Wymagania normy ISO 22000 mogą również wdrożyć firmy pośrednio powiązane z branżą żywnościową, zajmujące się:

  • produkcją maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego,
  • produkcją opakowań i innych materiałów mających kontakt z żywnością,
  • pakowaniem, transportem lub dystrybucją żywności,
  • magazynowaniem żywności,
  • produkcją preparatów do mycia i dezynfekcji,
  • świadczeniem usług porządkowych dla branży spożywczej.

Wymagania normy ISO 22000 mają charakter ogólny. W związku z tym można zastosować je we wszystkich organizacjach związanych z łańcuchem żywnościowym, niezależnie od ich specjalizacji, wielkości czy złożoności, a także wdrożonych już standardów jakości.

Informacje o normie

Norma ISO 22000 powstała w odpowiedzi na postępującą globalizację przemysłu spożywczego. Określa międzynarodowe standardy zarządzania bezpieczeństwem żywności, które mogą być stosowane w całym łańcuchu żywnościowym – od upraw i hodowli po obsługę konsumenta. ISO 22000 pozwala wszelkim podmiotom działającym w branży spożywczej (oraz w pośrednio z nią związanym) na jednolitą certyfikację. Przede wszystkim jednak służy wdrożeniu niezawodnego systemu funkcjonowania, ukierunkowanego na dostarczanie do klienta bezpiecznej żywności.

Norma ISO 22000 ma umożliwić danej organizacji:

  • zaplanowanie, wdrożenie, działanie i doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności (ang. Food Safety Management Systems – FSMS), zapewniającego dostarczanie konsumentom bezpiecznych produktów i usług,
  • wewnętrzny audyt – upewnianie się, że organizacja przestrzega ustalonej polityki bezpieczeństwa żywności,
  • uzyskanie certyfikacji lub rejestracji FSMS przez organizację zewnętrzną,
  • wykazywanie stronom zainteresowanym zgodności swoich standardów z obowiązującymi regulacjami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności,
  • informowanie zainteresowanych stron o zagadnieniach, które mogą mieć wpływ na bezpieczeństwo wytwarzanego produktu,
  • uzgadnianie z zainteresowanymi stronami wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności.

Norma ISO 22000 zgodna jest w wymaganiami systemu HACCP, Dobrych Praktyk Produkcji (GMP) i Dobrych Praktyk Higieny (GHP). ISO 22000 można także zintegrować z innymi systemami z rodziny ISO, np. systemem zarządzania jakością ISO 9001.

Korzyści z wdrożenia

Wdrożenie FSMS oznacza wprowadzenie w firmie procesów cieszących się międzynarodowym uznaniem. Bezpośrednie korzyści związane ze stosowaniem się do wymogów normy ISO 22000 to:

  • poprawa jakości i wydajności działania,
  • redukcja ponoszonych kosztów,
  • wprowadzenie wewnętrznych środków kontroli,
  • efektywniejsze zarządzanie ryzykiem,
  • jasny podział obowiązków i zakresu odpowiedzialności w firmie,
  • możliwość lepszego oszacowania potrzeb konsumentów,
  • wzrost satysfakcji klientów i szans na pozyskanie nowych.

Działając zgodnie z normą ISO 22000, można ubiegać się uzyskanie honorowanego na całym świecie certyfikatu, który potwierdza funkcjonowanie w organizacji efektywnego FSMS. Certyfikacja ISO 22000 wpływa korzystnie na wizerunek firmy w oczach klientów (aktualnych i potencjalnych), współpracowników czy akcjonariuszy. Podnosi wartość rynkową przedsiębiorstwa, zwiększa jego międzynarodową rozpoznawalność, a także rozszerza zakres możliwości działania, np. daje prawo do uczestnictwa w przetargach.

Szkolenia związane z ISO 22000:2018 / PAS 220, które oferujemy

Kontakt
Nie znalazłeś wdrożenia
którego szukasz lub potrzebujesz
pomocy przy wyborze?

lub zadzwoń:

787 974 136 42 208 94 65 787 974 136 42 208 94 65

Referencje

Przeczytaj, co sądzą o naszych wdrożeniach ich uczestnicy

„OFERTA” TORUŃ Sp. z o.o.
„Z przyjemnością zaświadczamy, iż mieliśmy okazję współpracować z firmą DJB Doradztwo w zakresie wdrażania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000. Proces wdrożenia zakończył się bezproblemowym przejściem Audytu Certyfikującego, a w efekcie uzyskaniem Certyfikatu ISO 22000. Przygotowanie dokumentacji systemowej oraz przeprowadzone szkolenia dla pracowników i kierownictwa zasługują na bardzo wysoką ocenę przede wszystkim ze względu na wysokie przygotowanie merytoryczne, jak i fachową pomoc Konsultanta DJB Doradztwo. Cały proces wdrożenia przebiegał w miłej i przyjemnej atmosferze, co było dodatkowym atutem współpracy.”
„OFERTA” TORUŃ Sp. z o.o.Zbigniew Szyłański – Prezes Zarządu
Henryk Rzepnicki – Wiceprezes Zarządu
P.H.U. BLUGEL
„Mam przyjemność polecić współpracę z firmą DJB Doradztwo w zakresie wdrażania oraz przygotowania do certyfikacji Systemu ISO 22000. Od początku współpracy, pracownicy firmy DJB Doradztwo dali się poznać jako kompetentny i doświadczony doradca w zakresie wszelkich prac związanych z wdrożeniem systemu.

Efektem współpracy z firmą DJB Doradztwo jest uzyskanie przez naszą organizację certyfikatu systemu ISO 22000.”
P.H.U. BLUGEL
EUROTERM TECHNIKI KLEJENIA SP. Z O.O. SP.K
„EUROTERM TECHNIKI KLEJENIA SP. Z O.O. SP.K. pragnie podziękować Firmie DJB Doradztwo za skuteczne wdrożenie Systemu ISO 22000. Podczas współpracy Firma DJB Doradztwo wykazała się niezwykłą starannością, dzięki czemu prace zostały wykonane zgodnie z ustalonym wcześniej harmonogramem.

Konsultanci okazali się osobami niezwykle komunikatywnymi oraz zaangażowanymi w swoją pracę, co wpłynęło na sprawne wdrożenie Systemu oraz jego pozytywną Certyfikację.

Polecamy korzystanie z usług wdrożeniowych firmy DJB Doradztwo.
EUROTERM TECHNIKI KLEJENIA SP. Z O.O. SP.K
KATRIN ZYTOMIERSKA POLSKA Sp. z o.o.
„Wieloletnie doświadczenie, jakość oferowanych prac, szeroki zakres usługi oraz bardzo dobry kontakt z naszymi pracownikami, umożliwiają nam rekomendację usług firmy DJB Doradztwo w zakresie prac wdrożeniowych związanych z wprowadzaniem Systemu ISO 22000.

Każda firma, ceniąca sobie jakość, profesjonalizm i kompleksowość oferowanych usług, będzie usatysfakcjonowana z prac prowadzonych przez DJB Doradztwo.”
KATRIN ZYTOMIERSKA POLSKA Sp. z o.o.K