731 901 601

FSSC 22000 Food Safety System Certification

Z naszą pomocą wdrożysz FSSC 22000

Certyfikat z gwarancją uzyskania certyfikatu
Czas w ekspresowym tempie
Puzzle dopasowaną do potrzeb Twojej firmy
Bez papierologii bez zbędnej papierologii

Przez 21 lat zaufało nam ponad 1600 małych, dużych i średnich firm:

Zamów bezpłatną wycenę

wypełnij formularz lub zadzwoń

787 974 136 42 208 94 65 787 974 136 42 208 94 65
Gwarancja uzyskania certyfikatu

Metodyka wdrożenia

Poznaj naszą unikalną metodykę wdrożeń, która gwarantuje
pozytywną certyfikację.

1 Analiza Firmy
Wspólnie z Klientem zdefiniujemy istotne procesy oraz zbudujemy koncepcję Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
Krok 1: Analiza Firmy
2 Polityka Bezpieczeństwa Żywności
Wspólnie z klientem opracujemy politykę bezpieczeństwa żywności zgodną z działalnością Klienta.
Krok 2: Polityka Bezpieczeństwa Żywności
3 Kontekst organizacji
Opracujemy procedurę kontekstu organizacji. Określimy czynniki wewnętrzne i zewnętrzne oraz potrzeby i wymagania stron zainteresowanych.
Krok 3: Kontekst organizacji
4 Analiza ryzyka / szans
Opracujemy procedurę zarządzania ryzykiem. Przeprowadzimy wspólnie z Klientem analizę ryzyka oraz szans dla wszystkich procesów firmy Klienta.
Krok 4: Analiza ryzyka / szans
5 Wymagania prawne
Opracujemy procedurę monitorowania prawodawstwa, opracujemy wykaz aktów prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz wymagań związanych z działalnością klienta. Przeprowadzimy ocenę zgodności z wymaganiami prawnymi.
Krok 5: Wymagania prawne
6 Procedury systemowe
Omówimy i opracujemy procedur systemowe takie jak: Nadzór nad udokumentowaną informacją, Nadzór nad wyjściami niezgodnymi, Audity wewnętrzne, Działania korygujące, Przegląd zarządzania. Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 6: Procedury systemowe
7 Procedury procesowe
Omówimy i opracujemy procedury procesów wspierających procesy główne związane z produkcją spożywczą takie jak: Gotowość i zapobieganie awariom, Wycofanie towaru z rynku, Identyfikowalność, Komunikacja, Nadzór nad wyposażeniem kontrolno-pomiarowym, Infrastruktura, Szkolenia, Nadzór nad dostawcami. Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 7: Procedury procesowe
8 Instrukcje Programów wstępnych, w tym wymagania normy technicznej ISO/TS 22002-x
Omówimy i opracujemy instrukcje dla programów wstępnych takie jak: Higiena personelu, Higiena gości, Utrzymanie czystości w zakładzie, Nadzór nad wodą, odpadami, ściekami, Nadzór nad szkodnikami, Magazynowanie, Przyjęcie towaru, Wydanie towaru i inne. Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 8: Instrukcje Programów wstępnych, w tym wymagania normy technicznej ISO/TS 22002-x
9 Analiza zagrożeń – Plan HACCP
Przeprowadzimy mapowanie procesu produkcyjnego, przygotujemy schemat technologiczny wraz z analizą zagrożeń i wyznaczeniem CCP oraz o-PRP. Przygotujemy procedury monitorowania CCP i o-PRP.
Krok 9: Analiza zagrożeń – Plan HACCP
10 Wymagania dodatkowe FSSC 22000
Uzupełnimy dokumentację o wymagania dodatkowe standardu FSSC 22000 takie jak: Food Defense, Food Fraud, Analiza alergenów, Monitorowanie środowiskowe i inne wymagane. Opracujemy załączniki do procedur.
Krok 10: Wymagania dodatkowe FSSC 22000
11 Szkolenia
Przeprowadzimy szkolenia z wymagań normy ISO 22000:2018, wybranej normy technicznej ISO/TC 22002-x oraz wymagań dodatkowych FSCC 22000 dla pracowników Organizacji oraz szkolenia dla auditorów wewnętrznych.
Krok 11: Szkolenia
12 Przegląd systemu
Przeprowadzimy audity wewnętrzne. Pomożemy w opracowaniu celów bezpieczeństwa żywności oraz w przeprowadzeniu przeglądu zarządzania.
Krok 12: Przegląd systemu
13 Głos doradczy
Pomożemy w doborze jednostki certyfikującej oraz będziemy brali udział w procesie certyfikacji.
Krok 13: Głos doradczy

Naszym klientom zapewniamy

Certyfikat
Gwarancję uzyskania certyfikatu
Procedury
Opracowanie przez konsultantów DJB wszystkich procedur i instrukcji
Zegar
Sprawne i szybkie wdrożenie
Certyfikat
Szkolenia (potwierdzone wydaniem imiennych certyfikatów)

Informacje o normie FSSC 22000

Dla kogo?

System FSSC 22000 przeznaczony jest dla wszystkich firm (niezależnie od wielkości czy formy prawnej) w łańcuchu wytwórczym branży spożywczej, które zajmują się produkcją lub przetwórstwem takich wyrobów, jak:

  • łatwopsująca się żywność pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego,
  • produkty żywnościowe trwałe w temperaturze otoczenia,
  • pasze oraz karmy dla zwierząt,
  • składniki funkcjonalne i gazy techniczne do produkcji żywności,
  • materiały i opakowania pozostające w bezpośrednim kontakcie z żywnością.

Ponieważ FSSC 22000 ma zastosowanie wyłącznie w przypadku producentów w branży spożywczej, zawiera bardzo szczegółowe wytyczne dotyczące kwestii, które w sposób ogólny zostały opisane w normie ISO 22000 oraz specyfikacjach technicznych ISO TS 22002-1 (dla produkcji spożywczej) i TS 22002-4 (dla produkcji opakowań żywności). W związku z tym FSSC 22000 z łatwością wdrożyć mogą podmioty, które działają według wyżej wymienionych standardów. FSSC może być także skutecznie zintegrowany z innymi systemami zarządzania, np. ISO 9001 i ISO 14001.

Informacje o normie

Standard FSSC 22000 (ang. Food Safety System Certification) jest nowoczesnym systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności. Stanowi standard kontroli, monitorowania i certyfikacji środków spożywczych. Powstał w odpowiedzi na zapotrzebowanie producentów żywności na globalnie uznawany system oparty o wymagania ISO.

System FSSC 22000 został opracowany przez Fundację Certyfikacji Bezpieczeństwa Żywności przy wsparciu Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów (CIAA, obecnie – FoodDrinkEurope), zrzeszającą m.in. takie światowe koncerny, jak Danone, Nestle czy Unilever. Zgodnie z oczekiwaniami firm z branży spożywczej, standard FSSC 22000 spotkał się z akceptacją Globalnej Inicjatywy ds. Bezpieczeństwa Żywności (ang. Global Food Safety Initiative – organizacja zajmująca się oceną międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności i systemów zarządzania). Dzięki temu FSSC 22000 jest stawiany na równi z systemami BRC, IFS, SQF.

Korzyści z wdrożenia

Certyfikat FSCC 22000 to ważny element wizerunku firmy działającej w łańcuchu wytwórczym branży spożywczej.  Jest on dowodem, że dany podmiot spełniania najwyższe wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności. 

Wdrożenie standardu FSSC 22000 wiąże się z szeregiem praktycznych korzyści:

  • usprawnieniem działalności dzięki  jasnym i precyzyjnym procedurom,
  • wzmocnieniem zaufania konsumentów do wytwarzanych produktów,
  • możliwością pozyskiwania nowych kontrahentów w gronie tych, którzy oczekują od swoich partnerów certyfikacji FSSC 22000,
  • wzrostem konkurencyjności na rynku krajowym,
  • szansą wkraczania na światowe rynki (certyfikacja FSCC 22000 pozwala na kooperację z firmami działającymi w standardach BRC, IFS i SQF), 
  • obniżeniem kosztów działalności w związku z doskonaleniem związanych z nią procesów,
  • skuteczniejszym zarządzaniem ryzykiem, 
  • potwierdzeniem zgodności z polskimi i międzynarodowymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności, co wpływa na wyższe zaufanie organów kontroli.

Szkolenia związane z FSSC 22000, które oferujemy

Kontakt
Nie znalazłeś wdrożenia
którego szukasz lub potrzebujesz
pomocy przy wyborze?

lub zadzwoń:

787 974 136 42 208 94 65 787 974 136 42 208 94 65

Referencje

Przeczytaj, co sądzą o naszych wdrożeniach ich uczestnicy

Philips
„ PHILIPS POLSKA SP. Z O.O. z siedzibą w Warszawie ma przyjemność zarekomendować usługi doradcze świadczone przez firm DJB Doradztwo Marcin Chorąży.

Prace realizowane przez DJB Doradztwo w pełni spełniły nasze oczekiwania jakościowe. Zostały one indywidualnie dopasowane do potrzeb i specyfiki naszej Organizacji oraz do określonych przez nas oczekiwań. Konsultant, jaki został dedykowany do projektu, wykazał się odpowiednimi kompetencjami oraz szeroką wiedzą w zakresie normy ISO 9001:2015, a także służył pomocą i radą, gdy tylko zaistniała taka potrzeba.”
PHILIPS POLSKA SP. Z O.O.
Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. M. Pirogowa w Łodzi - logo
Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. M. Pirogowa w Łodzi
W imieniu Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala im. Pirogowa rekomenduję DJB Doradztwo Marcin Chorąży jako firmę przygotowującą do wdrożenia Systemu Zarządzania Jakością zgodnie z wymaganiami normy ISO 9001:2015. Współpracę z firmą DJB Doradztwo rozpoczęliśmy w roku 2017 i kontynuujemy do dnia dzisiejszego. Przedmiotem współpracy były zagadnienia związane z wdrożeniem systemu. Konsultant współpracujący z naszym szpitalem wykazał się dużą wiedzą merytoryczną, w sposób przystępny i ciekawy przekazał wiele cennych informacji dotyczących wymagań norm, ich zastosowania oraz zasad przeprowadzania procesu auditu wewnętrznego. W naszej ocenie firma DJB Doradztwo Marcin Chorąży jest rzetelnym i godnym polecenia wykonawcą w zakresie wdrażania systemu ISO 9001:2015.
Dyrektor W.S.S. im. M.Pirogowadr n med. Roman Bocian
CONTROL SYSTEM FMN - logo
CONTROL SYSTEM FMN Sp.z o.o. współpracowała z firmą DJB Doradztwo w zakresie kompleksowego dostosowania systemu ISO 9001:2009 do wymagań nowej normy ISO 9001:2015, DJB Doradztwo zobowiązał się do wykonania wszelkich niezbędnych czynności, dzięki którym nasza firma mogła uzyskać certyfikat ISO 9001:2015 w szczególności: Pracownicy firmy DJB Doradztwo wykonali swoje zadania w sposób profesjonalny. Firmę cechuje terminowość oraz elastyczność w rozwiązywaniu problemów, a także poszanowanie interesów Zleceniodawcy.
DyrektorBożena Zawalska
Urząd Lotnictwa Cywilnego - logo
Urząd Lotnictwa Cywilnego z największą przyjemnością pragnie polecić usługi firmy DJB Doradztwo Marcin Chorąży w obszarze wdrażania nowej normy systemu zarządzania jakością ISO 9001:2015. Wszystkie działania Konsultanta zostały indywidualnie dopasowane do naszych potrzeb oraz oczekiwań. Konsultant wykazał się ogromną wiedzą dotyczącą systemu ISO 9001:2015, dzięki czemu podsunął nam wiele istotnych rozwiązań. Dokumeńtacja została opracowana w sposób staranny i rzetelny. Szkolenia, które zostały przeprowadzone w ramach wdrożenia, były ciekawe oraz pozwoliły nam na zagłębienie wymagań nowej normy ISO 9001:2015.
Dyrektor biura dyrektora generalnegoMagdalena Kapuśniak